mandag 23. juni 2014

"Fotballen ble min fluktvei"

Hvorfor er det slik at idretten betyr alt, bokstavelig talt ALT, for noen? Hvorfor er det slik at noen bare ikke klarer la være å løpe, sparke/kaste ball, svømme, danse, sykle, turne osv? Og hvordan oppleves det når idretten ikke kan ta så stor plass i livet lengre?


I Aftenposten kan du lese et nært og personlig intervju med tidligere fotballspiller og nåværende ekspertkommentator for NRK Lise Klaveness. Hun forteller om hvordan fotballen ble en flukt, og en kjær og trofast følgesvenn gjennom ungdomsårene og opp i voksen alder. Dette handler både om identitet, bevegelsesglede og mestring, men ikke minst beskriver hun fotball som en ventil og en flukt fra nedstemthet, ensomhet og selvforakt.

Idrett har mange fasetter, og motivasjon for idrett og fysisk aktivitet er komplekst. Noen har en dedikasjon og lidenskap som bikker over i det ekstreme. Andre kjenner på en avsky på grunn av nærmest traumatiske opplevelser i idrett og/eller kroppsøving i skolen. Dette må både trenere i toppidretten og idrettspedagoger i helsevesenet forstå og anerkjenne. På den måten kan vi enten bygge oppunder de positive aspektene, eller hjelpe til med håndtering av de negative aspektene rundt idrettsutøvelse.

Som idrettspedagoger blir vi ofte møtt med at det å trene andre ikke er noe man trenger utdannelse for. "Hvor vanskelig kan det være å få folk til å begynne å trene?" Nei, det er kanskje ikke så vanskelig å få folk til å bli med på en treningsøkt. Utfordringen er å få dem til å komme tilbake. For å oppnå varig deltakelse må vi kjenne til den kompleksiteten som ligger i idrettsutøvelse. Vi må forstå hvorfor fotballspilleren fikk kjærlighetssorg da hun la ballen på hylla. Vi må også forstå hvorfor selvmordsfaren kan øke hos han som ikke lenger kan løpe for å flykte fra tankene sine, og hvorfor livskvaliteten går ned hos hun som alltid har danset men ikke kan gjøre det lenger.

En lidenskapelig fotballspiller har takket for seg på banen, og hun snakker åpent om hva det har betydd for henne. For oss idrettspedagoger er det mye lærdom i denne stemmen.


fredag 20. juni 2014

FAH 2014: nye idrettspedagoger klare til dyst!

Vi skriver 20.juni, og studieåret er ved veis ende. En god gjeng studenter på bachelor i idrettsvitenskap, fordypning FAH, er nå ferdige. Vi ønsker dere lykke til videre og takker for gode og konstruktive diskusjoner gjennom disse årene. Som forelesere og fagpersoner så lærer vi mye av praksisene og samtalene/veiledningene med dere studenter, og dette videreutvikler både studiene og forskningsprosjekter våre.



Takk for fine år, lykke til videre og så håper vi at vi ser flere av dere igjen på master i idrett, kroppsøving og friluftsliv til høsten. God sommer!

Solfrid og Laila

mandag 9. juni 2014

Helseblogger - er de så sunne?

En rekke helseblogger skrives av personer med stor interesse og engasjement for helse, spesielt kosthold og trening, men som ikke nødvendigvis har formell utdanning på feltet. Flere av bloggerne opptrer som eksperter på feltet, men er de det? Og hva med rådene de gir - er de så sunne?

En nylig publisert studie fra USA (Boepple & Thompson, 2014) fant at flere av de prisbelønte og mest fulgte helsebloggerne selv har eller har hatt spiseforstyrrelser, og over halvparten av dem var på diett. I tillegg hadde over halvparten av bloggerne skrevet innlegg med negativt og skyldpåvirkende innhold om mat.

Forskerne mener at det derfor kan være usunt og destruktivt for personer med problematisk forhold til mat, kropp og trening å lese disse bloggene. De mener også at det er nødvendig å evaluere denne typen blogger/nettsted for å unngå uheldig påvirkning på sårbare personer.  

Hva mener du? Er det for stort kropps- og utseendefokus blant norske helsebloggere? Og kan norske helseblogger ha negativ innvirkning på personer som sliter litt med mat, kropp og trening?

Skriv gjerne din mening i kommentarfeltet!

torsdag 5. juni 2014

Opplevelsesdagen på Modum Bad 2014

Som del av praksis er studentene på 3.året fysisk aktivitet og helse med på Opplevelsesdagen på Modum Bad. Opplevelsesdagen er en dag hvor aktivitet, bevegelse og fellesskap er viktige stikkord. Brukere ved ulike institusjoner innen psykisk helsevern og frisklivssentraler blir invitert, og i år var det nesten 400 deltakere.

Foto: Unni Tobiassen Lie, Modum Bad


Våre studenter bidro med oppvarming, og de sto på poster. Å bidra til at deltakerne opplever bevegelsesglede, får gode opplevelser og mestringserfaring er en viktig del av jobben til en idrettspedagog. Derfor gir et slikt arrangement verdifull læring for fremtidige idrettspedagoger/instruktører.



Studentene Stian og Sondre sto for oppvarming. Foto: Unni Tobiassen Lie, Modum Bad.
Foto: Unni Tobiassen Lie, Modum Bad.

Foto: Unni Tobiassen Lie, Modum Bad.
Studentene Johan, Guro og Caroline på post. Foto: Unni Tobiassen Lie, Modum Bad.



Vi takker studentene for god innsats, og vi takker Modum Bad v/ helsesportspedagogene Bjørnar, Marita og Veslemøy for at vi får bli med på en slik dag!

Helsesportspedagogene Bjørnar, Marita og Veslemøy intervjues av driftsleder Finn Ellingsrud. Foto: Unni Tobiassen Lie, Modum Bad.


Studenter på fysisk aktivitet og helse (FAH), Høgskolen i Telemark. Foto: Unni Tobiassen Lie, Modum Bad.

mandag 2. juni 2014

Hvor studere idrettsvitenskap?

I Aftenposten i dag kan du lese om kunnskapsministeren som ønsker å avvikle det som i artikkelen omtales som "studier på eksotisk badedestinasjon". Blant studier som tilbys på slike eksotiske studiesteder nevnes blant annet fysisk aktivitet og helse. Ved Høgskolen i Telemark, studiested Bø kan du også studere fysisk aktivitet og helse. Vi har Bø Sommarland, og nabobygda Gvarv er ofte på lista over varmeste målte temperatur, men dette kvalifiserer neppe til omtale som "eksotisk badedestinasjon".

Det vi kan skilte med er en unik kombinasjon av teori og praksis i studiene våre. Det gjelder alle bachelorstudiene i idrettsvitenskap, enten du velger fordypning fysisk aktivitet og helse, trenerstudiet eller sport management / idrettsadministrasjon. Vi vektlegger at studentene skal klare å omsette teoretisk kunnskap i praksis, og det kreves derfor mye praksis gjennom hele studieforløpet.

På fordypning fysisk aktivitet og helse har vi et unikt samarbeid med Frisklivssentralen i Bø og Sauherad. Studenter fra oss har praksis med både gruppetrening og personlig trening for brukere av denne kommunale tjenesten, og dette er et vinn-vinn samarbeid som vi vil omtale nærmere i et senere blogginnlegg. Under praksisen har vi fellesveiledninger med studentene, og her tar vi opp ulike temaer de støter på i praksis. Dette gjør at studentene står bedre rustet til å takle disse utfordringene når de kommer ut i jobb.

Noen av studentene fra 3.år fordypning fysisk aktivitet og helse sammen med frisklivskoordinator Svein Ivar Forberg og høgskolelektor Laila Hjort Nielsen. Foto: Peter Bjerg Jørgensen.


I år er det 30 år siden Vinje Kommune startet med friskvern, Skien Kommune startet tre år senere (dvs i 1987). Telemark er derfor et av fylkene i landet med lengst erfaring med denne typen tilbud, og denne erfaringen nyter studentene våre godt av. Lurer du på hva friskvern og friskliv er? Dette vil vi lage egne blogginnlegg om senere.

Om du ønsker å studere idrettsvitenskap i et miljø hvor du kommer tett på den virkelige verden - den verden du skal jobbe i når du er ferdig med studiene - da bør du komme til oss!