torsdag 8. mai 2014

Veterandag - krig, fred og fysisk aktivitet

8.mai er frigjøringsdagen etter 2.verdenskrig, og det er verdens veterandag. Hvorfor er dette aktuelt for en blogg om fysisk aktivitet og helse?

Soldater som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner har en risiko for utvikling av posttraumatisk stressyndrom (PTSD). PTSD er en alvorlig psykisk lidelse, og må ikke forveksles med stressreaksjoner som går over av seg selv.



Personer med PTSD har generelt en mer uhensiktsmessig helseatferd med dårligere kosthold, mindre fysisk aktivitet og større alkoholforbruk sammenlignet med personer uten PTSD (Godfrey et al., 2013). Livsstilsrelaterte lidelser som fedme, type 2 diabetes og hjerte- og karsykdommer er også vanlig blant krigsveteraner med PTSD (Levine et al., 2014).

Fysisk aktivitet, blant annet utholdenhetstrening og yoga, har vist effekt i behandling av PTSD. Her er linker til aktuelle studier som har undersøkt dette:
Newman and Motta, 2007
Kim et al., 2013
Otter and Currie, 2004



I tillegg pågår det en spennende studie i Australia om effekten av styrketrening i behandling av PTSD hos krigsveteraner. Designet på studien er publisert her: Rosenbaum et al., 2011.

Nyttige linker:
http://www.kameratstotte.no
Modum Bad tilbud til veteraner

Gratulerer med dagen alle veteraner!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar